Coalitiepartijen stellen vragen over geluidshinder N348/Ellecomsedijk

Door Judith Tenbusch op 12 juni 2020

Door de realisatie van de Traverse Dieren en de herinrichting van de N348/Ellecomsedijk is niet alleen de hoeveelheid verkeer toegenomen, maar ook de gemiddelde snelheid die gereden wordt. Gemiddeld is dit hoger dan het toegestane maximum van 80 km/h. Van handhaving is daar op dit moment geen sprake.

Voor de bewoners van Dalstein (Ellecom) betekent dit dat zij veel te maken hebben met geluidshinder en daarmee een vermindering van hun gezonde leefomgeving. Bij de bepaling van het plangebied van de Traverse Dieren (in 2010 en 2011) is de oostzijde van Ellecom hierbuiten geplaatst en zijn er om die reden geen maatregelen tegen geluidsoverlast genomen.

Eind 2018 heeft de gemeenteraad van Rheden raadsbreed een motie opgesteld en aangenomen waarin de hinder voor de inwoners wordt erkend en het College van Burgemeester en Wethouders de opdracht krijgt om te zoeken naar eenvoudig te realiseren oplossingen voor de bewoners van Dalstein. De provincie Gelderland is de beheerder van deze weg. Om deze reden is er dus een samenwerking nodig tussen de inwoners, de gemeente en de provincie. Vanuit dit perspectief zijn de bewoners al in maart 2019 uitgenodigd door de provincie om mee te denken over de aanbesteding van de N348.

Over de huidige situatie en de zorgen van de inwoners stellen wij een aantal schriftelijke vragen, gezamenlijk met VVD, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en SGP.

  1. Is de gedeputeerde bekend met de huidige situatie in Ellecom zoals hierboven beschreven?
  2. Erkent de gedeputeerde dat de oostkant van Ellecom in verschillende planvormen terecht is gekomen?
  3. Wat is het effect van de uitvoering van deze twee planvormen naast elkaar? Kan de gedeputeerde aangeven of, en hoe, er rekening is gehouden met de mate van geluidsoverlast door deze splitsing van twee plannen voor het bedoelde gebied?
  4. Welke mogelijkheden heeft de gedeputeerde om een oplossing te bieden voor de inwoners van Ellecom die aangeven meer geluidshinder te ervaren?
Judith Tenbusch

Judith Tenbusch

Geboren in Muenster en getogen in Vreden (beiden Duitsland, net over de grens bij Winterswijk) ben ik voor mijn gevoel ook in Gelderland opgegroeid. Wij kwamen vaak naar Winterswijk voor de markt, boodschappen, fietsen in Ratum en zwemmen in ’t Hilgelo. Gelderland voelde altijd al heel vertrouwd voor mij en daarom zie ik het ook

Meer over Judith Tenbusch