Door op 13 april 2017

Brief woningbehoefte regio’s

Op dit moment is er op veel plekken in Gelderland nog steeds een tekort aan betaalbare woningen, zowel huur als koop. Met name jongeren en mensen met een kleine portemonnee zijn hier de dupe van. Ook is er vraag naar specifieke woningen voor bijvoorbeeld ouderen die langer zelfstandig thuis willen wonen of voor mensen die begeleiding nodig hebben. We hebben hier al eerder vragen over gesteld en informatie opgehaald bij de leden en bij verschillende bijeenkomsten. Op 30 januari heeft de PvdA Gelderland een goed bezochte bijeenkomst georganiseerd over wonen waarbij verschillende betrokken organisaties aanwezig waren. Ook een aantal PvdA afdelingen hebben de afgelopen periode bijeenkomsten over dit onderwerp gehouden. Goed wonen is een basisbehoefte. Zonder huis geen perspectief. We hebben gesproken met jongeren die dolgraag in het dorp waar ze zijn opgegroeid willen wonen maar geen betaalbare woonruimte kunnen vinden. In veel dorpen kan er namelijk geen woning meer bij omdat er nog zoveel bouwplannen geschrapt moeten worden en omdat er vanwege allerlei prognoses niet te veel gebouwd mag worden. Door besluiten uit het verleden en door voorspellingen over de toekomst zit nu op een aantal plekken de boel op slot.

Gelukkig heeft Gedeputeerde Josan Meijers mede naar aanleiding van de nieuwste Bevolkings- en huishoudensprognose 2017 en Schriftelijke Vragen die we hebben gesteld op 28 maart een brief gestuurd aan alle Gelderse regio’s. De provincie wil graag met de regio’s bespreken wat de nieuwe inzichten uit de prognose betekenen voor de woningbehoefte in de regio. De brief met als onderwerp ‘Woonagenda’s  op weg naar toekomstbestendigheid’ is bedoeld als uitgestoken hand: hoe kan de provincie de regio’s en de gemeenten helpen om te zorgen dat we samen kansen pakken en de problemen rondom wonen oplossen. Er zijn hier ook al mooie voorbeelden van. De provincie wil pragmatisch en voortvarend meedenken om te bekijken hoe ontwikkelingen zich verhouden tot de bestaande woningvoorraad en aanwezige planvoorraad. We moeten leegstand tegengaan, samen bekijken welke woningen waar nodig zijn en er dan ook voor zorgen dat ze er komen.

Daarom roepen we raadsfracties op om in hun gemeente te informeren wat colleges met deze brief van de provincie (gaan) doen. Gaan ze spoedig in gesprek met de regio en provincie om de knelpunten en kansen op te pakken? Want alleen door samenwerking maken we goed wonen in Gelderland voor iedereen mogelijk.