27 september 2013

MK/AJ: Rol banken uitgespeeld?

Marianne Kock (fractievoorzitter PvdA Doetinchem) en Annelies de Jonge (raadslid Zutphen) schrijven een maandelijkse wisselcolumn voor het Gelderland Journaal.

Citaat uit de Gelderlander van maandag:  ‘ Het MKB heeft kleine leningen nodig van een paar ton en dat doen de banken niet’ Nog een: ‘Sociale ondernemingen zijn vaak kleine, innovatieve bedrijven en die kunnen moeilijk geld van de banken lenen.’ Gehoord tijdens een werkbezoek aan het Europees Parlement in Brussel vorige week.

Naast het feit dat het vreemd is dat de banken blijkbaar geen rol meer hebben bij kleinere, innovatieve starters of doorgroeiers, vind ik het meest bizarre nog wel dat we dit heel normaal zijn gaan vinden en blijkbaar accepteren.

Hoe kan het dat private fondsen prima rendementen laten zien op  investeringen in deze sector en dat de banken op hun handen zitten? Wat doen al die mensen op de zakenafdelingen bij ING, RABO en ABN eigenlijk nog wel? Op de tent passen? Investeren in de Shell’s van deze wereld? Bestaande kredieten zo strak sturen dat ondernemers met volle orderportefeuilles over de kop gaan?

Ik weet het zelf niet hoor, maar ik vraag het wel af en ik ben niet de enige. Wat ik wel weet is dat ik mijn spaargeld best wil investeren in MKB’ers en sociale ondernemingen, zelfs als dit iets minder rendement oplevert. Maar het wordt mij niet gevraagd. Ik wil graag dat mijn spaargeld wordt gebruikt om de economie aan te jagen, niet om deze te belemmeren.

In mijn opinie is de rol van de huidige banken over een aantal jaren uitgespeeld als dit zich doorzet. Er zullen fondsen of nieuwe lokale coöperatieve banken komen die in het gat springen. We zien het al gebeuren. En ik ben een van de eerste die zijn spaargeld overzet. Al is dat in mijn geval dan maar een druppeltje op de gloeiende plaat.

Marianne Kock – fractievoorzitter PvdA Doetinchem