“Internationale Vrouwendag: nu ook voor mannen!”

Door Karin Jeurink op 8 maart 2021

Het kan niemand ontgaan zijn dat het vandaag Internationale Vrouwendag is. Een dag waarin ik veel mooie verhalen lees over vrouwen die als rolmodel kunnen dienen voor jonge meisjes, vrouwen die bergen hebben beklommen, letterlijk en figuurlijk en vrouwen die vooral durven kiezen voor zichzelf.

Wat was ik trots op Lilianne Ploumen die bij Nieuwsuur meteen een punt maakte van het introductiefilmpje waarin ze als ministerskandidaat een verrassing werd genoemd. Ze werd minister omdat ontwikkelingssamenwerking haar vak is. Én omdat ze daar heel goed in is. Net zoals ze nu lijsttrekker is omdat ze een heel goed Kamerlid is. Lilianne Ploumen spreekt zich uit, vriendelijk maar beslist. Ze is er om het verschil te maken en ze gaat voor de macht.

Net voor de eerste lockdown aan heb ik in 2020 deelgenomen aan het Internationale Vrouwendagontbijt op het Huis der Provincie. Hier vertelde Emmy Drop-Menko over het overleven van de Tweede Wereldoorlog in Arnhem en wat dit met haar leven heeft gedaan. Daarnaast vertelde Sarah Heijse over haar leven als directeur van het Airborne Museum. Twee zeer inspirerende verhalen.

Ik word heel blij van Internationale Vrouwendag.

“Ik weet nog wel dat na het ontbijt en na de discussie me een gevoel bekroop dat ik iets miste. En dit jaar heb ik dat gevoel opnieuw.”

Ik weet nog wel dat na het ontbijt en na de discussie me een gevoel bekroop dat ik iets miste. En dit jaar heb ik dat gevoel opnieuw met alle online bijeenkomsten die er dit hele weekend al zijn. Internationale Vrouwendag staat voor mij voor het bereiken van een gelijkwaardige positie voor de vrouw in deze samenleving. Dit kunnen we niet bereiken door de helft van onze samenleving buiten te sluiten op deze belangrijke dag. Ons verhaal is duidelijk, de voorbeelden die we hebben zijn indrukwekkend, zeker met al die geweldige vrouwelijke lijsttrekkers. Het wordt tijd om aan te spreken en het wordt tijd dat de mannen mee doen. Ze staan te springen.  Mannen willen leren, geconfronteerd worden met de vooroordelen die zowel mannen als vrouwen hebben over het hebben van macht, krachtige persoonlijkheden, leiderschap, mannelijkheid en vrouwelijkheid. Laten we ze meenemen in ons verhaal.

Internationale Vrouwendag, nu ook voor mannen!

Wanneer corona het toe staat wil ik volgend jaar een bijeenkomst organiseren met inspirerende verhalen van vrouwen en mannen en een gesprek hoe we samen kunnen zorgen voor een gelijkwaardige samenleving waarin iedereen kan groeien en bloeien. Wie doet er mee?

Karin Jeurink met de verkiezingsflyers van Charlotte Brand en Lilianne Ploumen.

Karin Jeurink

Karin Jeurink

De lucht die je inademt, de geur die je ruikt buiten of het dat je hoort in je tuin of in de straat hebben allemaal invloed op jouw geluk en gezondheid. De provincie kan veel invloed hebben op jouw leefomgeving. Dat is waar ik, Karin Jeurink, lid van de Provinciale Staten, voor jou het verschil

Meer over Karin Jeurink