Inkomen van boeren

22 januari 2024

Gezond en betaalbaar voedsel, daar staan we uiteraard voor als PvdA.

Maar hoe gezond is ons voedsel als insecten verdwijnen door het gebruik van landbouwgif en als planten, bomen en dieren uitsterven door een overmaat aan stikstofneerslag uit de veehouderij? Gezonde lucht, gezond water en een gezonde natuur is in ieders belang!

Daarom stelt de Europa subsidies beschikbaar om de landbouw gezonder te maken. Dat loopt via het Gemeenschappelijk LandbouwBeleid. (GLB) Mede dankzij onze Frans in zijn vorige rol wordt dat GLB steeds groener. Premies op basis van gebruikte oppervlaktes lopen naar landbouwbedrijven via het Rijk. De subsidies om het bedrijf als systeem te vergroenen lopen via de Provincie. Op 15 november werd daarvoor de verordening vastgesteld in de Provinciale Staten (PS).

Maar wie wordt er nu uiteindelijk beter van die subsidies? Is dat de boer of zijn dat de grote bedrijven om hem heen? 

Neem de boer die zoiets als een Lely Sphere aanschaft. Een duur apparaat dat stikstof uit de stallucht zuigt en er een soort kunstmest van maakt. De boer moet voor een dergelijke investering meer koeien nemen om de machine terug te kunnen verdienen of af te betalen en houdt er per saldo dus zelf nauwelijks iets aan over. Dezelfde boer zou ook zijn eigen eiwitrijke voer kunnen verbouwen. Dan spaart hij krachtvoer uit. Hij kan dan misschien wat minder koeien houden, maar onderaan de streep houdt hij wél meer inkomen over! 

In PS kwam de PvdA daarom met een motie die mede werd ingediend door GroenLinks en VOLT: zorg dat de provinciale GLB-subsidies zó worden ingezet dat het boereninkomen er beter van wordt”.   Helaas haalde onze motie het niet, maar de toon van de PvdA in de nieuwe bestuursperiode moge duidelijk zijn. 

Statenlid Jan Daenen en fractievolger Jan Pieter Vermeulen zetten zich gezamenlijk met de PvdA-Statenfractie in voor een Progressief Plattelands Perspectief (PPP). Jan Daenen is LandbouwEconoom en Jan Pieter Vermeulen is in zijn dagelijkse werk druk met herstel van Natura 2000-gebieden in Overijssel. Zij zien de enorme druk op natuur en milieu én het inkomen van de boer. Daar is maar één oplossing voor; minder geld dat blijft steken in de supermarkt of wegvloeit naar de industrie en meer inkomen voor de boer! Geen schaalvergroting of megastallen maar méér boerenbedrijven t.b.v. een gezonde samenleving op ons mooie platteland. 

Graag komen wij in contact met andere progressieve plattelanders die vanuit hun praktijk aan hetzelfde touw proberen te trekken. Hoe concreter hoe beter. Meld je aan bij [email protected]